martes, 12 de septiembre de 2017

LES AVENTURES DEL CAVALLER KOSMAS de Joan Perucho - . Catàleg d'erudició estèril.- Valoració 6/10

Páginas256
IdiomaCatalán
Publicación1980
EditorialPlaneta

Kosmas, recaptador d'impostos de Bizanci, rep l'encàrrec del seu emperador d'assistir al concili de Toledo de l'any 589 en què Recared, rei dels visigots, decideix abandonar l'arrianisme i abraçar el catolicisme. Kosmas viatja de Cartagena a Toledo amb l'erudit i polímata Isidoro i el seu germà Leandre, bisbe de Sevilla, a qui s'atribueix la conversió de Recared.
Gràcies al seu domini de la cibernètica (aquí ciència oculta com l'alquímia), Kosmas pot alliberar-se de les pesades tasques de recaptador deixant-les en mans dels tres autòmats que l'acompanyen, i dedicar-se als seus debats filosòfics o teològics amb els diferents personatges que es creuen pel seu camí. Però, a més, el nostre recaptador té un do especial: detecta heretgies, per subtils que siguin, al primer cop d'ull. Això el converteix en un enemic preferent del diable que l’assetja i sotmet a diferents proves.
La novel·la és un llarg periple per Cartagena, Toledo, Saragossa, Barcelona, ​​Roma, Tunísia, Constantinoble ... Itinerari més simbòlic que real ja que a part d'uns pocs detalls arquitectònics no ofereix més descripcions de tants llocs. Vagi on vagi, Kosmas segueix absort en els seus debats teològics, receptes gastronòmiques o medicinals i relació d'animals mitològics. El segle VI de Perucho és un paisatge idíl·lic i perfumat, totalment allunyat de la realitat, poblat de mites, llegendes, autòmats, voltors parlants, bèsties fantàstiques i ciutats fantasma. Però, mancat de vitalitat, queda en un catàleg de curiositats i rareses.
Obra d'evasió erudita, escrita en estil clàssic, sobrecarregada de cites i debats teològics (reprodueix totes les resolucions -anatemes- del concili de Toledo), amb una visió esotèrica del mitològic, recorda autors de tirada històrica-fantàstica com Álvaro Cunqueiro i el laberíntic Mujica Láinez amb un vernís "Steampunk" que situa tecnologies fora d'època. Catàleg d'erudició estèril. Curiós i poc més.
Per aquesta novel·leta es va dur premis amb sobrepès:
Premi de la Crítica de narrativa catalana (1981)
Premi Ramon Llull (1981)
Premi Joan Crexells (1982
¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario