domingo, 3 de septiembre de 2017

EL NAVEGANT de Joan-Lluís Lluís - Aventures amb un toc màgic- Valoració 8/10

Pàgines304
IdiomaCatalà
Publicació2016
EditorialProa

Joan-Lluís Lluís és un autor francès, de la Catalunya Nord, que estima el català i escriu en català a costa de ser ignorat per la crítica francesa.
La novel·la històrica i el neoruralisme són dos gèneres molt trasitats en la narrativa catalana actual i enfilats per cada autor de maneres diverses. "El navegant" és una novel·la històrica i d'aventures amb el toc màgic de l'habilitat especial del protagonista.

Assiscle Xatot explica en primera persona la seva vida i aventures des de la infància a Perpinyà, el seu viatge a París on li sorprèn el setge de l'exèrcit prussià (amb la corresponent fam), la revolució de "La Comuna" a 1.871,i el seu empresonament i posterior deportació a la colònia francesa de Nova Caledònia. Des de molt jove, l’Assiscle s'adona que té el do de llengües; en té prou amb entendre una paraula per, a l'instant, poder parlar qualsevol idioma. El que avui seria un avantatge no era vist així en el segle XIX, i el mateix Assiscle el sent com si la nova llengua el posseís a ell i no a l'inrevés.

Personatges com Barnabé Bonnefin, espavilat i oprtunista, que passeja pels pobles muntant ascensions amb el seu globus aerostàtic, o Dunkerque, bandoler i aventurer sense escrúpols, donen a la novel·la un toc picaresc. Nestor, germà de Bernabé, professor de persa en l'Instituo de Llengües Orientals, mentor de Assiscle a París i el seu igual com empassaidiomes, ofereix al Lluis l'ocasió d'entaular breus debats sobre la naturalesa del llenguatge i la primera llengua (llegua mare). Assiscle, espantat del seu do, és un antiheroi una mica balbucient i cagacalces que només brillarà com a comptador d'històries durant els tres anys de captiveri en una tribu aborigen de Nova Caledònia.

L'estil del Lluís, és àgil i viu, de frase i vocable treballats. Cerca entretenir i transmetre el seu amor i fascinació per la diversitat lingüística, sense obviar una soterrada crítica al "grandeur" francès que ja va fer obertament en "Conversa amb el meu gos sobre França i a els francesos".
Per "El navegant" ha obtingut el Premi Crítica Serra d'Or el 2017.
¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario