jueves, 14 de septiembre de 2017

EL NAS DE MUSSOLINI de Lluís-Anton Baulenas - Intensitat psicològica, trama potent i girs espectaculars. Valoració 9/10

Páginas328
IdiomaCatalán
Publicación2008
EditorialProa

Anys 20, dictadura de Primo de Rivera. Berta Panatis, executiva del Banc Hipotecari i membre del partit comunista, rep l'ordre de matar el dictador. Ha de retirar-se a Biribil, un poble prop de Ripoll, i allà esperar instruccions. Passen sis anys i el telegrama amb l'ordre d'atemptar no arriba; Berta i el seu pare, vidu, picapedrer retirat i vell sindicalista, sense diners, passen fam fins a la inanició. El pare intenta convèncer-la que abandoni, però la Berta, moguda per una obstinació gairebé mística es nega a desistir de la seva missió.

Van entrant en escena diversos personatges, molt sòlids i ben dibuixats, les biografies dels quals es construeixen mitjançant records i retrocessos al passat i que acaben teixint una trama terrible, fatídica, tancada magistralment amb dos girs finals espectaculars.
No entraré en detalls per no aixafar la història. Només diré que és una novel·la esplèndida, dostoievskiana tocada de la ironia de Swift (més clarament en "Amor d'idiota"). Explora la psicologia humana en el complicat context polític, social i espiritual de la Catalunya dels anys 20 durant la dictadura de Primo de Rivera. El to dominant és pessimista, gairebé tràgic:
"No te la Sensació que la vida és com una excursió? Que anem caminant, que ens entretenim una mica aquí, un mica enllà, que ens aturem una estona més en un lloc que ens agrada, i en aquest lloc, durant uns quants minuts somiem i estimem, i tenim fills. I ens fem la il·lusió que la ruta que prenem és a l'atzar. I és mentida: els peus, com autòmates, amb un ritme constant, ens portin directament a la fi. "

Un plaer llegir autors com Baulenas, Villaró o Lluís que situen la novel·la catalana a l'altura que mereix.

¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario