domingo, 23 de julio de 2017

LA VIOLÈNCIA JUSTA de Andreu Martín - Entra bé i accelera el ritme al quart final. - Valoració 7,5 sobre 10

Páginas 448
Idioma Catalán
Publicación 2016
Editorial La Magrana

Alexis Rodón, antic mosso d'esquadra expulsat per violent, és ara cap de seguretat d'uns grans magatzems. Arran de la confessió d'una dona retinguda per petits robatoris al centre comercial, investiga una xarxa de tràfic infantil i pedofília.
Teresa Olivella, xef de restaurant amb una complicada història de maltractaments en el seu passat, emprèn obertes maniobres de seducció per guanyar-se l'ajuda d'Alexis.
Dos narradors, Alexis i Teresa, alternen les seves veus per explicar la història en primera persona: Teresa busca l'ajuda d'Rodón per venjar-se del seu primer marit maltractador; Alexis s'involucra fins al coll en la caça de la trama pedòfila
Els punts de torsió són les relacions sentimentals dels dos narradors (que s'inicia amb la sobreactuació poc creïble de Teresa en actitud sexe salvatge) i les indagacions que emprèn Rodón, a la manera justicier forçat, al infiltrar-se a la xarxa proxeneta.
És una novel·la que entra bé, casolana i propera a la primera meitat, sense grans ostentacions d'estil i de baixa intensitat, si exceptuem algunes escenes de sexe i violència. En el quart final accelera el ritme com rodant costa avall.
El tema de fons, diga-li d'ètica professional, és el de la força proporcional amb què ha d'actuar la policia en moments crítics. El fals dilema és que la força que aquí es planteja és defensiva: si t’ataquen et defenses sense parar-te a graduar la força; mentre que la proporcionalitat més discutida és l'ofensiva (i fins a la preventiva), que no es plantegen.
Potser l'extrema facilitat amb què l’Andreu Martin imagina i escriu trames, té en contra que rarament va més enllà del que és correcte (que no és poc).
¿Has leido el libro o te gustaria leerlo?. Haz tu comentario. Has llegit el llibre o t'agradaria llegir-lo ?. Fes el teu comentari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario